Kolbász és a grófok - Túra a KörösönBékésen evezünk - Utazás Békéscsabára Körösök titkai - Utazás a Körösökön

Kosár

A kosár üres.

Partnerek

wtm responsible tourism day

Utazási irodak.hu

Szarvasi Arborétum

Mini Magyarország

Magyar Természetjáró Szövetség

Hibaüzenet

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/budapest/felelosutak.hu/includes/file.phar.inc).

Fontos tudni

Fenntartható turizmus

Fenntartható turizmus

Utazásunk nem a pályaudvaron ér véget, és nem is ott kezdődik: örülünk, ha indulás előtt kicsit utánajársz, hogy hová utazol. Hazajövet mindazt a tudást és tapasztalatot, amit utunk során összegyűjtöttél, a mindennapi életben is kamatoztatni fogod.

Az út alatt figyelemmel vagyunk a bennünket körülvevő természetre, épített örökségekre, úgy, hogy közben érdeklődéssel és tisztelettel tekintünk a kulturális különbségekre. Megfigyelünk, szemlélünk, feltöltődünk és alternatívát keresünk ahhoz, hogy miként lehet a világ megismerése iránti igényt fenntarthatóvá tenni, felelősségteljesen utazni.

A Felelős Utak alternatívát kínál a hazai turizmusban. Olyan alternatívát, amely lehetővé teszi, hogy a turisztikai célpontok megőrizzék egyediségüket, az ott lakók pedig saját kultúrájukat, és ne váljanak a turizmusipar sztenderdizált áldozatává.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az utazással járó negatív környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat. Ennek érdekében a résztvevők minden utunk során Ökológiai lábnyomcsökkentő programot valósítanak meg. A Felelős Utak egyik legfontosabb célja, hogy elősegítse az ott élők jólétét, vagyis a lokális gazdaságot támogassa. Ebbe beletartozik, hogy a helyiek által működtetett szállást, éttermet, a helyi tömegközlekedést részesítjük előnyben és a helyben készült ajándéktárgyakat vásároljuk.

Amire szolgáltatóként törekszünk

- garantáljuk, hogy létszámunk soha nem megy 15 fő fölé
- mindent megteszünk a káros környezeti, gazdasági és társadalmi hatások csökkentése érdekében, ennek érdekében ökológiai lábnyomcsökkentő programot működtetünk
- olyan üzleti modellt alakítottunk ki, amely hangsúlyt helyez arra, hogy tevékenységünk gazdasági bevételből helyi szolgáltatók és a helyi lakosság is érdemben részesüljön
- törekszünk a természeti és kulturális örökség, valamint a világ sokszínűségének megőrzésére
- útjainkon a helyiekkel történő mélyebb kapcsolatteremtésre törekszünk, előmozdítva ezáltal azt, hogy az utazók jobban megértsék a turizmus okozta kulturális és környezetvédelmi problémák fontosságát, valamint hozzájáruljanak a turisták és a vendéglátók kölcsönös tiszteletének kialakulásához.

Amit elvárunk tőled

A mi útjainkat választó emberek tisztában vannak azzal, hogy személyesen is felelősek a turizmus által okozott káros környezeti, gazdasági, társadalmi hatások csökkentéséért. A célunk, hogy olyan útmutatót adjunk a kezedbe, amely az utazás teljes időtartama alatt segít neked a fentiek betartásában.

Mielőtt elindulsz

- válassz olyan irodát, amely nemcsak hirdeti a fenntarthatóság fontosságát, hanem komolyan is gondolja/tesz érte
- indulás előtt nézz utána, hogy hova utazol
- a célállomásra utazás során a lehető legkisebb környezetterhelést eredményező járművet részesítsd előnyben.

A túra alatt

- ne feledd el, hogy a felkeresett helyen egy látogató vagy, s a te értékrended sokban különbözhet a helyben élők értékrendjétől.
- használj helyi tömegközlekedést, és olyan üzleteket és éttermeket válassz, amelyek a helyi gazdaságot erősítik.
- kérdezd meg a túravezetőt, hogy milyen politikát követ a védendő területek bemutatásával kapcsolatban.
- a szabadban alkalmazkodj a természethez, ne zavard annak nyugalmát.
- ne szemetelj és pazarolj semmit – vizet, élelmiszert, elektromos áramot.

Hazatérést követően

- mondd el minél több embernek, hogy merre jártál, és mit láttál.
- mindennapi életed során is ügyelj a természeti és kulturális értékek megőrzésére, és lehetőségeidnek megfelelően támogass olyan szervezeteket, amelyek tevékenységükkel sokat tesznek Földünk megőrzéséért.

Bear Gryllsnek kell lennem, hogy részt vehessek?

Ha a mi túráinkat választod, tudnod kell, hogy számítunk a fizikai állóképességedre. Ez azonban nem feltételez semmi extrát. Nem kell Michael Phelpsnek, Kovács Katalinnak vagy Reinhold Messnernek lenned ahhoz, hogy képes legyél megbirkózni azokkal a fizikai kihívásokkal, amit a túráink jelentenek, hogy közben még jól is érezd magad.

Biciklizünk és evezünk, néha a helyi tömegközlekedést választjuk, és van úgy, hogy gyalogosan bóklászva ismerjük meg utunk állomásait.

karbonsemleges honlap